Καλά νέα για το σακχαρώδη διαβήτη

Καλά νέα για το σακχαρώδη διαβήτη

Του Χάρη Καπερνόπουλου - Άρθρο στο περιοδικό Flash Μεσσηνίας ...

Το παγκόσμιο συνέδριο του σακχαρώδους διαβήτη διοργανώθηκε από την American Diabetes Association στο San Diego της California, όπου είχα την τύχη να παρευρεθώ. Γεμίσαμε γνώσεις & αισιοδοξία για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη.

Πρώτη φορά αντιδιαβητικά φάρμακα, ενέσιμα ή μη, υπόσχονται μείωση καρδιαγγειακής θνησιμότητας, μείωση νοσηλίων και μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης.

Μπαίνοντας στις ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες από συνέδρους αισθάνεσαι σαν την πρώτη μέρα στο πανεπιστήμιο. Καινούργιες μελέτες, φάρμακα που αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσουν ( βρίσκονται σε τελικές φάσεις δοκιμών ), καθώς και πειραματικές θεραπείες για ουσίες τις οποίες θα « βρούμε μπροστά μας » τα επόμενα 20 χρόνια.

Παρακολουθώντας τις διαλέξεις αντιλαμβάνεται κανείς ότι πλέον η κλινική έρευνα πάνω σε ένα πρόβλημα που απειλεί, όχι μόνο τις ανθρώπινες ζωές, αλλά και την οικονομία των Αμερικανών, έχει προχωρήσει με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

387 εκατομμύρια άτομα πάσχουν αυτή τη στιγμή και 592 εκατομμύρια υπολογίζεται ο αριθμός των διαβητικών το 2035, ενώ το συνολικό ποσό που δαπανάται παγκοσμίως για τη θεραπεία του διαβήτη και των επιπλοκών του, υπολογίζεται στα 548 δισεκατομμύρια το χρόνο. Νούμερα τεράστια, όπως καταλαβαίνει κανείς, για να « κλείσουμε » τα μάτια μας και να μην ασχοληθούμε με αυτά.

Η αμερικάνικη κυβέρνηση, καθώς και η φαρμακευτική βιομηχανία, επενδύουν πλέον πολλά εκατομμύρια δολάρια σε νέες καινοτόμες θεραπείες.

Οι επιστημονικές ομιλίες του συνεδρίου ξεκινούσαν από πολύ νωρίς με κλινικά φροντιστήρια και συνεχίζονταν με καινούργιες θεραπείες, οι οποίες ήδη εφαρμόζονται στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, ινσουλίνες με διαφορετική φαρμακοκινητική - φαρμακοδυναμική, καθώς και δισκία που αποβάλλουν σάκχαρο και θερμίδες με τη διούρηση ( γλυκοσουρικά φάρμακα ), παρέχοντας ταυτόχρονα καρδιο-νεφρική προστασία και όφελος. Επιπλέον, λοιπές ενέσιμες θεραπείες ( εβδομαδιαίες ή καθημερινές ) που ρυθμίζουν τη γλυκόζη, έχοντας παράλληλα πλειοτρόπο δράση, μειώνοντας βάρος, αρτηριακή πίεση και άλλους παράγοντες.

Νέες θεραπείες, λοιπόν, με λιγότερες υπογλυκαιμίες, καλύτερες διακυμάνσεις σακχάρου κατά τη διάρκεια του 24ωρου, αλλά και- το κυριότερο- μείωση καρδιαγγειακών κινδύνων και επιπλοκών.

Η ολιστική πλέον αντιμετώπιση του διαβητικού αποτελεί πρώτο μέλημα των Αμερικανών και των Ευρωπαίων και βασίζεται σε θεραπευτικές προσεγγίσεις που αποσκοπούν όχι μόνο στη ρύθμιση της γλυκόζης, αλλά παράλληλα στη βελτίωση του μεταβολικού προφίλ του ασθενούς και την αντιμετώπιση των υπολοίπων παραγόντων κινδύνου ( παχυσαρκία-υπέρταση-κάπνισμα-υπερλιπιδαιμία ).

Κλείνοντας, οι ημέρες ήταν πολλές, αλλά φαντάζουν πολύ λίγες μπροστά στις γνώσεις & τις εμπειρίες που αποκομίσαμε από το συνέδριο.

Ίσως του χρόνου στο Orlando ...